52

Klasyczna kuchnia w naszym kraju różni się od siebie w obrębie różnych krain geograficznych. Ma, jednak jedną cechę charakterystyczną- przyprawy. W tej części Europy naprawdę mocno doprawa się nie tylko jarzyny, ale również produkty pochodzenia zwierzęcego. Wykorzystuje się głównie dodatki korzenne. Kuchnia polska posiada niestety niewielkie wady. Największą z nich okazuje się być tłuszcz. Polacy wręcz uwielbiają golonki, ociekające tłuszczem kiełbasy oraz kaloryczne bigosy. Charakter kuchni polskiej oddają również mięsa czerwone i dziczyzna. Słowiańskie lasy słyną przecież z zajęcy, dzików oraz jeleni. Prawdą jest to, że jedzenie polskie jest bardzo proste w przygotowaniu. Nie ma skomplikowanych dodatków i marynat. Opieramy się tylko na prostych smakach. Między innymi dlatego nasze przepisy wykorzystywane są na całym świecie. Jako nieliczni posiadamy także słabość do kiszonych przetworów. Niektórzy uważają je za ohydne oraz niejadalne, jednak w rzeczywistości dodają one charakteru nawet najprostszym przepisom. Niestety obserwuje się zanik tradycyjnej kuchni polskiej spowodowany pojawieniem się pożywienia typu Fast food. Nasi rodacy zapominają, że to co najzdrowsze gotuje się w ich domach a nie w tanich barach i brudnych restauracjach oferujących chemicznie ulepszane kotlety i zbyt tłuste dodatki.

 

 

 


Comments are closed.