211

Jedzenie to jedna z podstawowych potrzeb ludzkości. Warto, mimo wszystko mieć na uwadze to, że jedzenie to również wrażenia smakowe. Jak więc ubarwić sobie zwyczajne jedzenie? Przydadzą się do tego będą przede wszystkim przyprawy. W naszej kulturze przyprawy to głównie różnego rodzaju natki i zioła. Są nie są zbyt wyraziste, ale prawdą jest to, że dodają całą masę smaku oraz aromatu przede wszystkim wieprzowinie. Niespotykanie mocne dodatki do potraw pochodzą także z Azji, czyli na przykład Chin i Arabii. W tych krajach kładzie się nacisk na dodatki korzenne posiadające na przykład bardzo ostry i charakterystyczny smak. Można więc powiedzieć, że jeśli zależy nam na tym aby zaskoczyć rodzinę innym smakiem nawet popularnego jedzenia trzeba odrobinę zmienić przyprawy. Należy wspomnieć także, że tego typu dodatki nie zawsze są wyłącznie słone. Całkiem często podczas gotowania istotne są również dodatki dodające słodkości. Tak czy inaczej racjonowanie odpowiednio dawek przypraw to skomplikowana sztuka przez co radzą sobie w tym tylko nieliczni. Co prawda wszystkiego można się nauczyć, ale znaczące okazuje się być w takiej sytuacji właściwe wsparcie mistrza oraz pasja. Niektórzy twierdzą, że im mocniej przyprawione jedzenie tym smaczniejsze, aczkolwiek ze wszystkim trzeba postępować z wyczuciem. Zbyt duża ilość przypraw również nie jest akceptowana, jeśli chodzi o gotowanie.

Comments are closed.